Wie zijn er nodig?
- Informatiemanager ambulancevoorziening (waarin de meldkamer is ondergebracht), informatiemanager HAP. Een huisarts vervult deze rol vaak zelf.
- Functioneel beheerder ambulancevoorziening, functioneel beheerder HAP.
- Informatie-architect ambulancevoorziening, informatie-architect HAP.
- ICT-leverancier ambulancevoorziening, ICT-leverancier HAP, ICT-leverancier huisartsenpraktijk.
In de meeste huisartsenpraktijken is geen of beperkte ICT-ondersteuning. De rollen zoals hierboven benoemd zijn vaak slechts gedeeltelijk of niet aanwezig. Vaak helpen externe partijen met de uitvoering van de ICT-ondersteuning. Het is dan belangrijk om als huisartsenpraktijk voorafgaand aan de implementatie van de berichten de juiste expertise aan te trekken. Huisartsenpraktijken kunnen hierin gezamenlijk optrekken.
Wat zijn de belangrijkste to-do's?
- Aansluiten op het datascenario: nagaan of de gestandaardiseerde waardenlijsten in het datascenario volledig en correct worden gerepresenteerd door de waardenlijsten zoals die geïmplementeerd zijn in het eigen informatiesysteem. Dit geldt zowel voor het versturende Meldkamer Informatiesysteem (MKAIS), als voor het ontvangende Huisarts Informatiesysteem (HIS) en het Huisartsenpost Informatiesysteem (HAPIS).
- Is er geen volledige aansluiting op de gestandaardiseerde terminologie- en codestelsels? Creëer dan, in samenwerking met de ICT-leverancier, een praktische oplossing, bijvoorbeeld het converteren van de geïmplementeerde waardenlijsten in de informatiesystemen.
Meer weten?
Een terminologie is een lijst van termen en concepten binnen een specifiek domein. Er zijn verschillende typen terminologiestelsels met elk een eigen doel en eigen kenmerken. Een terminologie, thesaurus, vocabulaire, nomenclatuur of classificatie wordt een codestelsel genoemd als de concepten geïdentificeerd worden met een code.
Op de website van het Nictiz Terminologiecentrum is meer informatie te vinden over terminologie- en codestelsels.
De informatiestandaard Acute Zorg maakt gebruik van nationale en internationale terminologie- en codestelsels, zoals SNOMED CT en Logical Observation, Identifiers, Names and Codes (LOINC). In specifieke gevallen zijn waardenlijsten toegepast die worden beheerd en aangedragen door landelijke beroepsgroepen, zoals de NHG-tabellen. Bij het opstellen van de dataset zijn waar mogelijk zorginformatiebouwstenen (zibs) gebruikt.
Voor codestelsels geldt hetzelfde als voor de datascenario’s (codestelsels zijn hier immers onderdeel van): door landelijk gebruik is maatwerk per zorgaanbieder niet meer nodig. Bekijk voor inzicht in de toegepaste codestelsels voor de bevestiging van de meldkamer naar de huisarts en de HAP het datascenario in het thema Dataset.
In de afbeelding hieronder geven we als voorbeeld de waardenlijst met de BSA meldkamerurgentie met de bijbehorende bedrijfsrol. Deze waardenlijst dient slechts ter illustratie. De inhoud van deze tabel wordt niet bijgehouden op deze pagina en ook niet in de dataset zelf. Vanuit de dataset wordt gekoppeld naar de waardelijstbron, waar de tabel wordt beheerd.