Digitale Toegang in de Zorg
In de zorg wisselen we steeds meer online gegevens uit. Met name als het om onze medische gegevens gaat, willen we dat deze informatie veilig wordt uitgewisseld. Betrouwbaar kunnen inloggen bij zorgaanbieders is hierbij randvoorwaardelijk. Daarom werkt de overheid stapsgewijs aan het verhogen van het betrouwbaarheidsniveau van inlogmiddelen, die zorgaanbieders gebruiken om toegang te bieden tot hun digitale diensten.
Gastcolumn
Wet digitale overheid een feit: kom uit de startblokken
Wet digitale overheid een feit: kom uit de startblokken
Gastcolumn
Kan jouw patiënt al toekomstbestendig inloggen?
Bob van Os, programmamanager digitale toegang bij Nictiz, nodigt in deze reeks experts uit om een gastcolumn te schrijven over relevante thema’s binnen het domein veilige, digitale toegang in de zorg. De gastcolumn over het aannemen van de Wet digitale overheid is geschreven door mr. drs. Leo van der Lubbe, senior beleidsadviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Lees de gastcolumnInterview
Pilot ouderlijk gezag Maastricht UMC+
Pilot ouderlijk gezag Maastricht UMC+
Interview
Via MijnMUMC+ kunnen patiënten van het Maastricht UMC+ een deel van hun medische gegevens makkelijk vanuit huis bekijken. Vanaf nu kunnen ouders hier ook de medische gegevens van hun kind(eren) jonger dan 12 jaar inzien. Deze ontwikkeling binnen het Maastricht UMC+ is onderdeel van de pilot ouderlijk gezag waarmee het academisch ziekenhuis in samenwerking met de overheid deze voorziening beproeft. Na het succesvol afronden van de pilot zal de functionaliteit voor ouderlijk gezag in 2023 via de routeringsvoorziening TVS (ToegangVerleningService) beschikbaar komen voor alle zorgaanbieders. Projectleider Eric Edelman deelt in een interview waarom het Maastricht UMC+ deelneemt aan de pilot, wat hun ervaring tot nu toe is en wat hij geleerd heeft over de implementatie van ouderlijk gezag binnen het Maastricht UMC+.
Lees het artikel
Video
Terugblik evenement
Terugblik evenement
Video
Hier vind je de aftermovie, foto-impressie, presentaties en een whitepaper over de casussen die besproken zijn op het evenement Digitale Toegang in de praktijk.
Bekijk hier de terugblikPraktijkervaring
Vaak zijn we te bang
Vaak zijn we te bang
Praktijkervaring
Het UMC Utrecht is koploper op het gebied van digitaal machtigen. Het machtigen van iemand met ouderlijk gezag is voor het UMC Utrecht een relevant onderwerp. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht, bedient namelijk een speciale patiëntengroep als het aankomt op machtigen.
Lees hier het verhaalPodcast
Digitale Toegang in de zorg
Digitale Toegang in de zorg
Podcast
Digitalisering in de zorg biedt veel kansen, maar er zijn ook een aantal spelregels die in acht moeten worden genomen qua veiligheid en betrouwbaarheid. Veilig inloggen is dan ook een belangrijke voorwaarde voor verdere digitalisering. In deze podcastserie worden verschillende onderwerpen besproken die betrekking hebben op veilige digitale toegang van patiënten tot hun medische gegevens. Elke aflevering gaat Bob van Os (Nictiz) in gesprek met experts op het gebied van identificatie en authenticatie in de zorg.
Luister de podcastErvaringsverhaal
Van service naar inclusie
Van service naar inclusie
Ervaringsverhaal
Het Amsterdam UMC biedt als één van de eerste zorgaanbieders hun digitale dienstverlening aan op het betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’. Digitale interactie met de patiënt wordt in het Amsterdam UMC niet alleen als een service gezien, maar als onderdeel van de core-business van zorgaanbieders: het verlenen van zorg.
Lees hier het ervaringsverhaalHandreiking
Digitale Vertegenwoordiging
Digitale Vertegenwoordiging
Handreiking
Deze handreiking informeert zorgaanbieders over de publieke vertegenwoordigingsvoorzieningen en biedt een keuzerichting hiermee op een uniforme manier aan de slag te gaan.
Beslisboom
Betrouwbaarheidsniveaus
Betrouwbaarheidsniveaus
Beslisboom
Om de online dienstverlening in de (semi-)publieke sector te kunnen uitbreiden, is het noodzakelijk dat een elektronisch identificatiemiddel een hogere mate van veiligheid heeft. Denk aan het inzien van medische en strafrechtelijke gegevens. Aan welk betrouwbaarheidsniveau moet je voldoen en wat is daarvoor beschikbaar?
Download hier de beslisboomHandleiding
Testen inloggen DigiD
Testen inloggen DigiD
Handleiding
Deze handleiding beschrijft hoe het inloggen op de verschillende betrouwbaarheidsniveaus van DigiD getest kan worden.
Bekijk hier de handleidingStappenplan
Stappenplan TVS
Stappenplan TVS
Stappenplan
In dit schema staat voor zorgaanbieders en ICT-leveranciers op hoofdlijnen uitgewerkt hoe het aansluitproces op TVS in zijn werk gaat. Aansluiten op TVS, zo regel je dat!
Bekijk hier het stappenplanHandleiding
Aansluiten DigiD
Aansluiten DigiD
Handleiding
In deze handleiding staan de stappen beschreven die organisaties, waaronder zorgaanbieders en ICT-leveranciers, moeten uitvoeren om met succes op DigiD aan te sluiten. Deze handleiding is bedoeld voor organisaties die willen (en mogen) aansluiten op DigiD en leveranciers die in opdracht van deze dienstaanbieders aansluitingen ontwikkelen.
Bekijk hier de handleidingToolkit
Communicatietoolkit DigiD
Communicatietoolkit DigiD
Toolkit
De patiënt kan in de toekomst bij alle zorgaanbieders kiezen uit landelijke inlogmethoden met een hoger betrouwbaarheidsniveau. Bijvoorbeeld met de DigiD app waaraan een controle van zijn identiteitsbewijs is toegevoegd (ID-check). Het is belangrijk om patiënten voor te bereiden op deze nieuwe, meer betrouwbare manier van inloggen. In de toolkit vind je verschillende middelen om patiënten te informeren.
Bekijk hier de toolkitInformatie
Oplossingsrichting UZI
Oplossingsrichting UZI
Informatie
Het wordt mogelijk voor zorgprofessionals om met erkende inlogmiddelen in te loggen en medische gegevens te raadplegen en uit te wisselen. Met deze middelen kunnen identificerende kenmerken uit het UZI-register opgehaald worden. Hoe werkt dat precies?
Lees hier over de oplossingsrichtingFactsheet
Het (DigiD) assessment
Het (DigiD) assessment
Factsheet
Aan een aansluiting op DigiD zijn beveiligingseisen verbonden, bedoeld om de integriteit van de bestaande infrastructuur te kunnen blijven garanderen. Via een jaarlijkse audit, ook wel assessment genoemd, tonen zorgaanbieders aan te voldoen aan de gestelde eisen. In deze factsheet staat meer relevante informatie daarover voor de zorgsector.
Download hier de factsheetRoadmap
Roadmap TVS
Roadmap TVS
Roadmap
In de routekaart zijn de functionaliteiten weergegeven die via TVS beschikbaar zijn of komen. Het gaat daarbij om de functionaliteiten zoals we die nu kunnen voorzien.
Bekijk hier de roadmapBlijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg
Thema’s
Ontdek meer over andere thema's binnen digitale toegang in de zorg.
Wet digitale overheid
Als gevolg van de aankomende Wet digitale overheid (Wdo) verandert er voor de zorgsector het nodige met betrekking tot het verlenen van veilige toegang tot hun digitale diensten. De Wdo geeft aan, dat alle inlogmiddelen in de zorg moeten voldoen aan betrouwbaarheidsniveau substantieel of hoog. Voor zorgaanbieders betekent dit dat ze alle, door de wet erkende inlogmiddelen en vormen van inloggen moeten kunnen accepteren.
Digitale vertegenwoordiging
Met de toename van digitale diensten in de zorg wordt digitale vertegenwoordiging ook steeds belangrijker. Patiënten hebben het recht om zich digitaal te laten vertegenwoordigen. In de Wet digitale overheid (Wdo) wordt dit nog eens bekrachtigd en wordt vereist dat dit gebeurt met erkende middelen. Om het zorgveld te ondersteunen, stelt de overheid de komende jaren voorzieningen beschikbaar voor verschillende vormen van digitale vertegenwoordiging.
UZI
In de zorg worden steeds meer gegevens digitaal uitgewisseld. Een voorwaarde voor veilige gegevensuitwisseling is dat zorgprofessionals zich kunnen identificeren (identiteit bewijzen) en authenticeren (identiteit vaststellen). Zo krijgen zij toegang tot de juiste (medische) informatie op het juiste moment. Hierbij is het belangrijk dat de privacy van patiënten en cliënten beschermd is. Om bij deze informatie te komen maken zorgprofessionals onder andere gebruik van de UZI (Unieke Zorgverlener Identificatie) middelen.
Routeringsvoorziening TVS
Om de zorg te ondersteunen biedt de overheid de TVS (ToegangVerleningService) aan. Via deze routeringsvoorzieining is aansluiting op DigiD, alle oplossingen voor digitale vertegenwoordiging en toekomstige erkende inlogmiddelen mogelijk.